Freja eID lanseras för Sveriges studenter

Pressmeddelande

IT-säkerhetsbolaget Verisec meddelar idag att man har lanserat den nya e-legitimationen Freja eID enligt planerat releasedatum som var satt till den 15 augusti. Efter ett avtal med Sunet blir universitets- och högskolestudenter den första användargruppen att släppas på i systemet. Studenterna kan använda Freja eID som en av metoderna för att identifiera sig mot universitetsvärldens e-kontotjänst eduID.

Freja eID är en mobil e-legitimation som kommer att kunna användas för säker inloggning och elektroniska underskrifter på olika internettjänster. Genom ett samarbete med ATG kan legitimationskontroll av användarna genomföras i de allra flesta av de 2000 butiker som finns i deras nätverk. Detta gör att Freja eID kan utfärdas som en elektronisk identitet med en hög tillitsnivå.

Studenter som skall använda e-kontotjänsten eduID måste ha en säkerställd identitet och från den 15 augusti kan Freja eID användas för detta syfte. Studenterna kan ladda ner appen till sin mobil från App Store eller Google Play, registrera sig och därefter göra en ID-kontroll hos närmaste Freja eID-ansluten ATG-butik. Under hösten kommer Freja eID att öppnas upp för fler användargrupper och fler tjänster.

Sunet är en enhet inom Vetenskapsrådet och har som uppdrag att skapa infrastruktur för datakommunikation på universitet, högskolor och andra anslutna organisationer.

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:
”Det har gått mindre än ett år från det att vi tog första steget mot att skapa den här tjänsten till att nu lansera den publikt. Intresset har varit stort och som vi presenterat under våren och sommaren finns redan ett antal kunder och samarbetspartners knutna till Freja eID. Att nu släppa på den första användargruppen blir därmed startskottet för Sveriges nya e-legitimation.”

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, VD Verisec AB
Mobil: +46 733 45 89 02
Epost: johan.henrikson@verisec.com

För pressmeddelande i PDF, besök vårt nyhetsrum på Cision här.