Norrbottens e-nämnd och deras 14 kommuner väljer Freja eID

Pressmeddelande

IT-säkerhetsföretaget Verisec har genom sitt samarbete med integrationspartnern Svensk e-identitet slutit avtal med Norrbottens e-nämnd. I och med detta kommer de 14 kommuner som ingår i Norrbottens e-nämnd att lägga till e-legitimationen Freja eID+ som identifieringsmetod för medborgare och anställda för åtkomst till kommunernas tjänster.

För medborgare och kommunanställda i Arjeplog, Arvidsjaur, Luleå, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå blir alltså e-legitimationstjänsten Freja eID tillgänglig som identifieringsmetod vid inloggning till respektive kommuns tjänster.

Freja eID är en mobil e-legitimation tillgänglig i tre tillitsnivåer. Den högre nivån, Freja eID Plus, motsvarar tillitsnivå 3 (LOA3) och har fått kvalitetsmärket Svensk e-legitimation av statliga Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). Freja eID+ kan därmed användas såväl för privat bruk, exempelvis för medborgare som använder kommunala onlinetjänster, och som e-tjänstelegitimation för kommunanställda för åtkomst till interna system. Freja eID är en intuitiv e-legitimation som kan användas för säker identifiering, smidig inloggning med tvåfaktorsautentisering och juridiskt bindande elektroniska underskrifter.

William Blomquist, Key Account Manager Svensk e-identitet kommenterar:
”I början av april tog Norrbottens e-nämnd beslutet att erbjuda sina närmare 200 000 medborgare samt nära 25 000 anställda möjligheten att autentisera sig med Freja eID+. Anledningen till detta är att man har sett ett ökat intresse för den svenska e-legitimationen samt att man, på längre sikt, kommer att kunna erbjuda anställda med finskt personnummer möjligheten att använda kommunernas e-tjänster.”

Johan Henrikson, VD Verisec kommenterar:
”Säkerställda identiteter utgör en grundläggande förutsättning för att kommunerna ska kunna nå sina digitaliseringsmål och för att kommunens välfärdstjänster ska kunna upprätthållas och vidareutvecklas. Med Freja eID har kommunerna tillgång till en mobil e-legitimation som uppfyller samtliga säkerhetskriterier, tekniska ramverk och regulatoriska krav. Freja eID möjliggör därmed för offentliga aktörer att digitalisera sin verksamhet såväl snabbare som enklare.”

För mer information, vänligen kontakta:
William Blomquist, Key Account Manager Svensk e-identitet
Mobil: +46 18 481 19 19
E-post: william.blomquist@e-identitet.se

För mer information, vänligen kontakta:
Johan Henrikson, VD Verisec AB
Mobil: +46 733 45 89 02
E-post: johan.henrikson@verisec.com

Om Svensk e-identitet
Svensk e-identitet är marknadens mest heltäckande och tryggaste leverantör av molntjänster för inloggning, autentisering och signering till webbplatser och applikationer. I nästan ett decennium har företaget utvecklat en tung produktportfölj som fortsätter växa. Idag består den av ett fyrtiotal tjänster som präglas av enkelhet och säkerhet och som stödjer fem miljoner inloggningar varje månad. Sedan oktober 2017 är Visma Consulting delägare. Företaget har drygt 20 medarbetare med kontor i Uppsala samt i Göteborg. Läs mer på www.e-identitet.se.

Om Verisec
Verisec AB (publ) är ett bolag i framkant av digital säkerhet och skapar lösningar för att göra system säkra och lättillgängliga. Bolaget tillhandahåller ett brett utbud av produkter inom sina två fokusområden: Digitala identiteter och Informationssäkerhet. Verisec har distribution globalt och verksamhet i Stockholm, London, Belgrad, Madrid, Mexico City, Dubai och Frankfurt. Verisec är noterat på Nasdaq First North Premier i Stockholm. För ytterligare information: www.verisec.com och www.frejaeid.com. Erik Penser Bank AB är Verisecs Certified Adviser, för kontakt med dem ring 08-463 83 00 eller skicka e-post till certifiedadviser@penser.se.

För pressmeddelande i PDF vänligen besök vårt nyhetsrum på Cision här.